Nemrég elgondolkoztam a bankváltáson, melynek az lett az eredménye, hogy a bankracio.hu oldal átböngészése és kisebb kalkulációt követően a Gránit bank lett a választás.

A Gránit banknak van egy új szolgáltatása, amit „isms” névvel láttak el. Ennek lényege, hogy az értesítő sms üzenetek után nem kell fizetni, ha teljesülnek bizonyos feltételek. Ingyenes az sms szolgáltalát, ha: az sms szolgáltatást megrendeled, letöltöd és telepíted mobiltelefonra a Gránit üzenő alkalmazást, majd aktiválod az isms szolgáltatást. Ami a legfontosabb, hogy csak abban az esetben kapjuk ingyenesen az sms-eket, ha aktív internettel rendelkezünk a mobiltelefonon. (Jelenleg csak android rendszeren érhető el az alkalmazás, de fejlesztés alatt áll az IPhone változat is.)

Ennek nagyon örültem, mert így spórolni lehet a számlavezetésen, hiszen a legtöbb bank esetében mindegy egyes kapott sms után fizetni kell.

Fel is telepítettem a telefonra a Gránit üzenő app-ot, azonban ekkor jött a meglepetés. Az app nem indult el, indításkor a „telefon biztonsági beállításai nem teszik lehetővé az alkalmazás használatát” hibaüzenet fogadott.

Ilyennel még nem találkoztam, ezért nem tudtam mi lehet a probléma. A biztonsági beállítások átböngészését és manipulálását követően nem javult a helyzet. Nem tudtam mit csinálni, mivel mindenképpen be kellett mennem a fiókba megerősíteni a bankszámlanyitást, ezért elterveztem, hogy megkérdezem az ügyintézőt.

A fiókban az ügyintéző hölgynek elmondtam a problémát, de ő személy szerint nem tudott segíteni, rögtön telefonált és megérdeklődte mi lehet a probléma. Mint kiderült a hibát az okozza, hogy a telefonon nem gyári a szoftver és ráadásul még root-olt is, és root-olt készüléken nem fut a program.

Ennek nem örültem, de egyből azon járt az agyam, hogy hogyan tudnám mégis futtatni a programot. Gyári szoftvert, valamint root nélküli rendszert nem szerettem volna használni, ezért elkezdtem keresgélni és hamar meg is lett a megoldás.

Már régóta használom az XPosed framework nevű keretrendszert, amihez számos modul érhető el, melyekkel módosítani lehet az Android rendszer működését. Ehhez a keretrendszerhez érhető el a RootCloak nevű modul. A RootCloak segítségével el lehet hitetni egy adott app-pal, hogy az nem root-olt készüléken fut. Miután feltelepítettem a modult, aktiváltam, nem kellett mást tenni, mint a beállításoknál hozzáadni a kezelt programok listájához a Gránit üzenő alkalmazást és kész. A készülék újraindítását követően már minden gond nélkül fut a Gránit üzenő alkalmazás.

Gránit bank Gránit üzenő app elindítása root-olt android rendszeren:

1) Töltsd le és telepítsd fel a készülékre az Xposed framework installert

2) Indítsd el az Xposed installer-t, majd a keretrendszer menüponton keresztül telepítsd fel az Xposed keretrendszert. Telepítés után újra kell indítani a készüléket, amire fel is hívja a figyelmet.

3) Újraindítást követően ismét indítsd el a Xposed installert-t, majd menj a Letöltések menübe, ahol keresd ki a RootCloak nevő kiegészítőt, erre klikk rá. Megnyílik a leírás, de egy jobbra görgetéssel át lehet váltani a „verziók” fülre, ahol le lehet tölteni a kiegészítőt.

4) Ha letöltődött, akkor vissza kell menni az Xposed installer kezdőlapra és irány a „Modulok” menüpont, ahol már látszik a telepített RootCloak modul. A neve melletti négyzetet pipáljuk ki, ezzel engedélyezed a modul használatát. Ezt követően újra kell indítani a készüléket.

5) Újraindítást követően ismét az Xposed installer-t kell indítani, majd „Modulok” menü és itt nyomj rá a RootCloak-ra, melynek hatására elindul ez a kiegészítő.

Az Add/remove Apps lehetőséget kell választani, majd a megjelenő képernyő jobb felső sarkában lévő + jelre kattintás után a programok listájából ki kell választani a Gránit alkalmazást.

6) Futtasd a Gránit üzenő app-ot.

Megjegyzés: ha a beállításokat követően a Gránit üzenő esetleg összeomlana első indításnál, akkor a RootCloak-ban újra add hozzá a programot és/vagy indítsd újra a készüléket. Ezt követően már gond nélkül fut a program.