Ha root-olt Android rendszerű telefont használsz és szeretnéd használni a Gránit bank (akár más bank) mobilalkalmazását, akkor előfordulhat, hogy nem fog elindulni az alkalmazás, mert a root miatt csökkent biztonságúnak ítéli a program a rendszert. Az alábbiakban szeretném összefoglalni, hogy hogyan lehet megkerülni ezt a korlátozást a rootolt android rendszereken.

Nemrég elgondolkoztam a bankváltáson, melynek az lett az eredménye, hogy a bankracio.hu oldal átböngészése és kisebb kalkulációt követően a Gránit bank lett a választás.

A Gránit banknak van egy új szolgáltatása, amit „isms” névvel láttak el. Ennek lényege, hogy az értesítő sms üzenetek után nem kell fizetni, ha teljesülnek bizonyos feltételek. Ingyenes az sms szolgáltatás, ha: az sms szolgáltatást megrendeled, letöltöd és telepíted mobiltelefonra a Gránit üzenő alkalmazást, majd aktiválod az isms szolgáltatást. Ami a legfontosabb, hogy csak abban az esetben kapjuk ingyenesen az sms-eket, ha aktív internettel rendelkezünk a mobiltelefonon. (Jelenleg csak android rendszeren érhető el az alkalmazás, de fejlesztés alatt áll az IPhone változat is.)

Ennek nagyon örültem, mert így spórolni lehet a számlavezetésen, hiszen a legtöbb bank esetében mindegy egyes kapott sms után fizetni kell.

Fel is telepítettem a telefonra a Gránit üzenő app-ot, azonban ekkor jött a meglepetés. Az app nem indult el, indításkor a „telefon biztonsági beállításai nem teszik lehetővé az alkalmazás használatát” hibaüzenet fogadott.

Ilyennel még nem találkoztam, ezért nem tudtam mi lehet a probléma. A biztonsági beállítások átböngészését és manipulálását követően nem javult a helyzet. Nem tudtam mit csinálni, mivel mindenképpen be kellett mennem a fiókba megerősíteni a bankszámlanyitást, ezért elterveztem, hogy megkérdezem az ügyintézőt.

A fiókban az ügyintéző hölgynek elmondtam a problémát, de ő személy szerint nem tudott segíteni, rögtön telefonált és megérdeklődte mi lehet a probléma. Mint kiderült a hibát az okozza, hogy a telefonon nem gyári a szoftver és ráadásul még root-olt is, és root-olt készüléken nem fut a program.

Ennek nem örültem, de egyből azon járt az agyam, hogy hogyan tudnám mégis futtatni a programot. Gyári szoftvert, valamint root nélküli rendszert nem szerettem volna használni, ezért elkezdtem keresgélni és hamar meg is lett a megoldás.

Gránit bank app elindítása root-olt android rendszeren:

1) Töltsd le és telepítsd fel a készülékre a Magisk root megoldást

2) Töltsd le és telepítsd a telefonra a Magisk Manager alkalmazást

3) A Magisk Manager alkalmazás Magisk hide menüpontjában engedélyezd a Gránitbank alkalmazást

4) Futtasd a Gránitbank alkalmazását a telefonon